Tips for ulike rom og gulv

  • Tips for ulike rom og gulv

Gulvvarme kan varme opp alt fra et lite bad til et helt hus, og vi har alternativene slik at du alltid vil få deilige gulv. Men alt etter forutsetninger, underlag og gulvmaterialer er det ulike ting du må ta hensyn til. 

Effektbehovet for ulike rom varierer. Man kan generelt si at flise- og steingulv krever gulvvarme med høyere effekt enn tre- og laminatgulv. En annen tommelfingerregel er at små flater krever høyere effekt per kvadratmeter enn store rom. Også rommets isolering og antallet yttervegger påvirker effektbehovet. Effekten kan økes eller reduseres alt etter hvor tett varmekabelsløyfene legges. Hvis du er usikker på hvilken effekt du skal velge, kan det være lurt å velge en høyere effekt, siden du uansett styrer systemet med termostaten. Det er styringen med termostaten, og ikke den installerte effekten, som avgjør hvor mye strøm som forbrukes.

Gulv/romtype Anbefalt effekt
Flis/naturstein 110–120 W/m²
Tre/laminat/plastmatte 65–75 W/m²
Uterom 130–160 W/m²

Flisegulv

Flise- og natursteinsgulv er vanlig i gang, kjøkken og bad. Flisematerialets gode ledeevne gjør at vi opplever flisene som kalde uten gulvvarme. Samtidig er det nettopp ledeevnen som gjør at varmen fra gulvvarmekabelen raskt går ut i hele gulvet. Jo bedre gulvet er isolert under, desto raskere (og dermed mer energieffektivt) spres varmen. Derfor anbefaler vi at du alltid installerer et system med våre isolerplater for gulvvarme, selv om du har en godt isolert bolig. Ekstra godt valgt for flisegulvet: Cable Kit 500 + Cable Board.

Baderom

Husk at det alltid må være godkjent membran under gulv i våtrom, uansett om du har gulvvarme eller ikke. Gulvvarmen legges alltid under membranet og havne altså i den tørre delen av gulvet. Det finnes tydelige bransjeregler for våtromsarbeid og membraner som må følges.

Kjeller

Her er det ekstra viktig å isolere ordentlig når man legger inn gulvvarme. Våre moderne isolerplater er effektive, tynne og smidige. De sørger for at varmen reflekteres oppover og stenger ute kunden nedenfra. Dessuten hindrer de såkalt omvendt fuktvandring. Det er ingen god idé å legge gulvvarme rett på betonggulvet i en uisolert kjeller. Varmen forsvinner ned i betongplaten, og energiforbruket øker. Ekstra godt valg for kjellere: Cable Kit 500 + Cable Board. 

Uterom

Gulvvarme er en utmerket løsning for å forlenge sesongen i uterommet. Det gir en god varmefordeling med mindre gulvtrekk, og sammenlignet med infravarmeren får du jevn varme uansett hvor i rommet du sitter. En varmekabel kan både støpes direkte inn i et nytt gulv eller sparkles inn på et eksisterende gulv, avhengig av hva som passer deg best. Vær klar over at uterom stiller strengere krav til gulvvarmesystemet enn ved oppvarming innendørs. Først og fremst kreves det en høyere effekt for at oppvarmingen skal bli tilstrekkelig, ca. 130–160 W/m². Ekstra godt valg for uterom: Multiflex 20.

Tregulv

Det fungerer helt utmerket å ha gulvvarme også under tregulv i for eksempel hverdagsrom og soverom. Vår gulvvarmeløsning Foil Kit er spesialdesignet for tregulv og fungerer like bra for plastmatte i tørre rom. Det har svært lav byggehøyde og en effekt som er tilpasset det følsomme trematerialet. Anbefalt effekt under tregulv: 65 W/m². 

Våre termostater har innebygd beskyttelse mot overoppheting. Unngå å legge tykke tepper, madrasser og lignende på gulvet i lengre perioder, da den blokkerte varmen da kan tørke ut gulvet. Bøk og lønn er ekstra følsomme for temperatur- og fuktendringer. Velg derfor gjerne et annet treslag. Ekstra godt valg for tregulv: Foil Kit.


Gulvvarmeguiden hjelper deg å velge riktig

Hvis du vil ha hjelp til å velge den optimale varmeløsningen for ditt behov, er vår gulvvarmeguide et godt verktøy. Der får du frem helt riktig produkt og størrelse, komplett med artikkelnummer som du så kan bestille av forhandleren.