Veiledninger

Hva er elektrisk gulvvarme?

Hvordan fungerer egentlig elektrisk gulvvarme? Når passer det og hvor sikkert er det? Her lister vi opp noen ting du bør tenke på når du skal velge gulvvarmeanlegg til boligen din.

Tjej sitter på golvet vid soffan

Slik fungerer det

Ebecos gulvvarme bygger på direktevirkende elektrisitet gjennom varmekabel som normalt dekker hele det frie gulvarealet. Over gulvvarmesløyfene legges det et tynt sparkellag for å få en jevn overflate som gulvet legges på. I noen tilfeller støpes varmekabelen inn i betong. For å få et energieffektivt system legges det alltid en isolerplate under varmekabelen. Temperaturen styres for hvert rom med en termostat som sitter på veggen.

Et elektrisk gulvvarmesystem er et fullvarmesystem. Det trengs ingen supplerende varmekilder i rom der dette installeres. Elektrisk gulvvarme egner seg ekstra bra ved renovering, ombygging og tilbygg (ROT). Det er en relativt rask og rimelig installasjon sammenlignet med mange andre varmesystemer som krever større inngrep.

Å velge elektrisk eller vannbåren gulvvarme

Ebecos gulvvarmesystem bygger altså på direktevirkende elektrisk varme, men det finnes også vannbåren gulvvarme. Et vanlig spørsmål er hvilket system man bør velge: et med elektriske varmekabler eller et vannbårent med rør? Det avhenger selvsagt av forutsetningene for boligen din og hvilke krav du stiller til gulvvarmeanlegget. Tenk på dette når du skal ta stilling til hva som passer deg best.

Lav byggehøyde

Hvis du stiller krav til lav byggehøyde, er elektrisk gulvvarme et godt alternativ. Sammenlignet med vannbåren gulvvarme er byggehøyden ofte lav, noe som er en stor fordel når du renoverer. Vår gulvvarmekabel har en byggehøyde på kun 4 mm og folien 3,5–6,5 mm, med isolasjon.

Vår gulvvarme

Produkt
Cable Kit 500 kartong
WiFi Ready & Energy Saver

Cable Kit 500

Gulvvarmesett med varmekabel og termostat

 • Gulvvarme for flis-, natursteins- og vinylgulv
 • Gulvvarme for både våtrom og tørre rom
 • Legges i avrettingsmasse
 • Kabel
  Kabel
 • 80-160 W/m²
  80–160 W/m²
 • EB-Therm 500
  EB-Therm 500
Cable Kit 500
Produkt
Cable Kit 200 kartong
Energy Saver

Cable Kit 200

Gulvvarmesett med varmekabel og termostat

 • Gulvvarme for flis-, natursteins- og vinylgulv
 • Gulvvarme for både våtrom og tørre rom
 • Legges i avrettingsmasse
 • Kabel
  Kabel
 • 80-160 W/m²
  80–160 W/m²
 • EB-Therm 205
  EB-Therm 205
Cable Kit 200
Produkt
Foil Kit 500
WiFi Ready & Energy Saver

Foil Kit 500

Gulvvarmesett med varmefolie og termostat

 • Gulvvarme for tre-, laminat- og vinylgulv
 • Gulvvarme kun for tørre rom
 • Legges på betong, gips- eller sponplate
 • Folie
  Folie
 • 65 W/m²
  65 W/m²
 • EB-Therm 500
  EB-Therm 500
Foil Kit 500

Komfortable gulv hele året

Elektrisk gulvvarme er et perfekt alternativ når man ønsker et fleksibelt varmesystem. Andre varmesystemer slås ofte av om sommeren. Det betyr for eksempel at flisegulv i bad og andre rom vil være kalde om sommeren.

Med elektrisk gulvvarme kan du velge hvilke flater som skal holdes varme og tørre hele året. Du kan også supplere med elektrisk gulvvarme over et vannbårent gulvvarmesystem i rom som bad eller gang. Da kan du enkelt gå over til elektrisk varme om sommeren.

Driftssikkerhet

Etter mer enn 40 års erfaring på markedet har Ebecos kabler en robust konstruksjon som gjør dem svært holdbare. Hvis varmekabelen mot formodning skulle gå i stykker, finnes det mye bra utstyr til å spore feilen. Man kan finne det over gulvbelegget og bare bryte opp enkeltfliser for å reparere kabelen.

Og det eneste som kan skje hvis systemet skulle gå i stykker, er at det ikke blir varmt. Det er ingen fare for vannlekkasje eller andre skader i boligen. Og det er viktig for oss at du føler deg helt trygg med gulvvarme fra Ebeco. Derfor gir vi 12 års grunngaranti med mulighet til å forlenge til 25 år.

Hva koster det med elektrisk gulvvarme?

Investeringskostnaden for elektrisk gulvvarme er forholdsvis lav sammenlignet med vannbårne systemer. Det finnes mange ulike varianter av vannbårne systemer, og driftskostnadene varierer mye mellom disse. Noen systemer har lave driftskostnader, men bruker lang tid på å bli lønnsomme etter investeringen. Dette gjelder spesielt for små flater som bad eller gang.

Nøyaktig hva det koster å installere elektrisk gulvvarme, kommer selvsagt an på hvor stort rommet er, hvilken effekt du vil ha og hvilke andre krav du stiller til gulvvarmeanlegget. Du får best svar på spørsmålene ved å spørre din nærmeste Ebeco-forhandler. Installatørens arbeid må også regnes inn i prisen.

Driftskostnad

Elektrisk gulvvarme er en effektiv varmekilde. Virkningsgraden er høy og CO2-utslippet lavt. Elektrisk gulvvarme installeres mot overflaten, noe som gir et raskt system fordi luften i rommet rask blir varm. Med et raskt system og god styring kan man på en bedre måte utnytte eksterne varmetilskudd, slik som solinnstråling samt annet elektrisk utstyr i boligen.

Et raskt system med optimal styring er et energieffektivt system. Med våre Energy Saver-produkter får du et optimalt, raskt system som bare brukes når det faktisk trengs. Hvis du har en avtale med grønn strøm, får du en ren varmekilde med minimal miljøpåvirkning.

Fordeler med gulvvarme

Med elektrisk gulvvarme får du en varmekilde som fordeler varmen effektivt. Det er varmest ved gulvet og noen grader svalere i hodehøyde, akkurat som vi mennesker liker best. 

I motsetning til ovner kan man ikke se gulvvarmen, noe som gjør at du kan møblere fritt uten å være redd for å blokkere varmekilden. Du får dessuten et bedre innemiljø med færre støvpartikler i luften, noe som er ekstra viktig for allergikere. Tørre gulv gir heller ingen grobunn for midd og andre allergifremkallende organismer.

Med gulvvarme får du tørre gulv raskt, noe som er praktisk både i gangen og baderommet.

Hvem kan legge elektrisk gulvvarme?

Elektrisk gulvvarme er et sterkstrømsanlegg og må iht. DSBs forskrifter kobles til av autorisert elektroinstallatør. Som privatperson kan du kjøpe inn gulvvarmen selv, men selve installasjonen må utføres av elektroinstallatøren.